Per què és important la nutrició esportiva?

La nutrició esportiva és un factor clau en el rendiment de l’esportista. Es tracta d’una ciència que sempre ha estat enfocada per a la població en general, per tractar malalties, etc. però, recentment, s’hi troben cada cop més evidències científiques que enfoquen la nutrició en el camp esportiu.

És important saber que les adaptacions a l’entrenament es poden veure afectades tant positiva com negativament per la nutrició i els esportistes necessiten adaptar les seves programacions nutricionals d’acord amb les demandes del seu programa d’entrenament i de competicions. Així doncs, el camp de la nutrició esportiva cada cop guanya més importància en el món de l’esport i es pot programar tant el que ingerim durant el dia a dia, com el que ingerim abans, durant i després de l’entrenament.

D’acord amb aquesta programació nutricional, s’arriba a un punt en què es pot perioditzar nutricionalment. El concepte de “Periodització nutricional” fa referència a què a partir de la modificació de les quantitats dels tres macronutrients (carbohidrats, lípids i proteïnes), assegurem que el nostre organisme disposi de l’energia necessària per realitzar una determinada sessió d’entrenament.

Aquesta periodització nutricional és un tret diferencial per aconseguir millors adaptacions a l’entrenament, com ara millorar l’oxidació d’àcids grassos, augmentar la capacitat glucolítica, entre d’altres, amb la finalitat d’aconseguir un millor rendiment per l’esportista.