Per què s’ha de treballar la psicologia esportiva?

Fa anys que en el món de l’esport s’ha vist que hi ha quatre pilars fonamentals, la preparació física, tècnica, tàctica i psicològica. Actualment, la psicologia de l’esport cada vegada està més integrada en els clubs i esportistes d’alt rendiment, però encara hi ha una gran part d’esportistes i tècnics que no la treballen o desconeixen realment la funció de la psicologia de l’esport.

A nivell personal, qui no ha tingut insomni la nit abans d’una competició o mal de panxa en els minuts previs a la competició? o qui no ha vist com el seu rendiment en competició era inferior als seus resultats en entrenaments?

Per tant, els coneixements que la psicologia esportiva aporta poden resultar útils no només a aquells/es que s’hi dediquen de manera professional sinó també a tots/es aquell/es que competeixen a nivell amateur o practiquen esport dins el seu temps d’oci per a millorar la salut o per desconnectar de la feina, podent fer que la seva pràctica esportiva sigui una experiència més motivant i satisfactòria.

El psicòleg de l’esport pot ajudar a treballar diferents competencies psicològiques dels esportistes, entrenadors i àrbitres. Entre altres, la gestió de l’activació, gestió emocional, dels pensaments, etc.

Com es poden treballar des de la psicologia de l’esport aquestes competències?

🏀Generant expectatives realistes i adaptades a les seves capacitats
🏈Regulant l’atribució d’èxits i fracassos
🥎Optimitzant els recursos
⚽Millorant la gestió emocional
🚴🏻‍♂️Treballant adequadament l’atenció i concentració
🧗🏻‍♀️Augmentant la seva confiança
🏊🏻‍♀️Millorant la presa de decisions
🏃🏼‍♂️Millorant l’afrontament a situacions físicament i emocionalment dures (derrotes o lesions)
⛷️Organitzant el seu dia a dia (rutines i hàbits saludables).